PANDUAN DAFTAR EWALLET & PENEBUSAN EWALLET TAMBAHAN EPENJANA RM50 - eSemakan

Breaking

Join Telegram Rasmi Kami

Daftar Email Untuk Dapatkan Update Info Jawatan Kosong Terkini.

Saturday, June 6, 2020

PANDUAN DAFTAR EWALLET & PENEBUSAN EWALLET TAMBAHAN EPENJANA RM50


DAFTAR EWALLET & PENEBUSAN RM50 EWALLET TAMBAHAN (E-PENJANA)


Dalam Belanjawan 2020 yang telah dibentangkan pada tahun lalu, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM450 juta khas untuk insentif eTunai Rakyat.

Dengan wujudnya program ini, setiap rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas dan berpendapatan di bawah RM100,000 setahun adalah layak untuk menerima RM30 kredit dompet digital atau eWallet.

Pada 05 Jun 2020, Sekali lagi kita dihidangkan eWallet melalui Pelan Pemulihan Semula Ekonomi Negara, Kerajaan Malaysia telah mewujudkan satu insentif yang diberi nama ePenjana yang akan menyediakan insentif tambahan sebanyak RM50 yang akan dikredit masuk ke dalam akaun eWallet anda pada bulan Julai akan datang.

Sebelum ini,Kerajaan Interim di bawah kendalian Tun Mahathir ada menyatakan tentang dana tambahan yang berbentuk e-tunai sebanyak RM50 khas untuk semua penerima BSH.

Dengan harapan, dana tersebut akan disalurkan kepada rakyat secara automatik pada bulan Mei dengan syarat bahawa anda telah pun mempunyai akaun eTunai masing-masing.

Namun pemberian insentif tersebut terbatal setelah berlakunya pertukaran kerajaan yang kini dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Antara dompet digital yang terpilih bagi perlaksanaan program ini ialah Touch n Go eWallet, Boost dan juga GrabPay.

Baca juga: Semakan Kelayakan Subsidi Petrol 2020
ETUNAI RAKYAT 2020
Sebelum itu, pastikan anda sudah memiliki akaun dompet digital tersebut.

Caranya anda hanya perlu download, daftar dan buat pengesahan IC untuk menggunakannya.

BOOST – ANDROID, IOS

  • ● Download app Boost terlebih dahulu di appstore/googleplay
  • ● Masukkan butiran yang diperlukan dan ikut arahan selanjutnya.
  • ● Upgrade kepada Boost Premium.
  • ● Sahkan atau verify akaun Boost.
  • ● Dapatkan RM5 cashback jika anda berbelanja RM10 yang pertama.
  • ● Klik “Get ready to claim e-Tunai” dan ikut arahan yang diberikan.
  • ● Claim e-kredit RM30 dan lain-lain ganjaran ekslusif bermula 15 Januari 2020.

GRAB – ANDROID, IOS

  • ● Download app Grab terlebih dahulu appstore/googleplay.
  • ● Grabpay memang ada didalam app Grab.
  • ● Aktifkan GrabPay
  • ● Masukkan nama dan nombor kad pengenalan (IC)
  • ● Ambil gambar kad pengenalan
  • ● Tekan hantar. Anda akan terima pengesahan jika semunya dihantar dengan betul
  • ● Kemudian tekan dan tebus RM30 bermula 15 Januari 2020
  • ● Selesai! Dah dapat belanja RM30 yang ada dalam eWallet.
TOUCH ‘N GO EWALLET – ANDROID, IOS

Caranya mudah sahaja:

STEP 1
● Mula-mula install apps *BIGPAY* kat dalam Play Store atau App Store

STEP 2
● Lepas tu apply kad BigPay ni guna handfon kita je

STEP 3
● Masukkan kod ni 6P08UL1JQP untuk claim *RM10 PERCUMA* dari Air Asia. Tak ambik ni rugi la, siapa nak bagi duit free?

STEP 4
● Dah selesai semua, top up RM20 untuk aktifkan kad. Top up ni boleh guna kad kredit or online banking. Dah settle.
*Once activate, dalam account ada RM10(referral code)+RM20 =RM30

STEP 5
● Kad tu dia akan pos ke alamat kita, dlm 5 – 7 hari bekerja dah sampai, tak payah bayar apa-apa utk pos. Tunggu je kad sampai kat rumah sambil goyang kaki.

Tak perlu pergi bank, atau pergi mana-mana kaunter untuk nak buat kad ni. Mudah sangat

Untuk maklumat lanjut tentang program eTunai Rakyat ini anda boleh layari minisite Touch ‘n Go di sini.

No comments:

Post a Comment