PEMULIH: Dapatkan Diskaun 40% Bil Elektrik Selama 3 Bulan

Diskaun Bil Elektrik 40% Selama 3 Bulan


Pada 28 Julai 2021 jam 5 Petang, YAB Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan pakej bantuan terbaharu iaitu PEMULIH, diwujudkan khas untuk mereka yang terkesan dengan wabak Covid-19 dan untuk menghadapi fasa pemulihan dalam negara. Antara bantuan tersebut adalah pemberian diskaun elektrik tambahan sehingga 40% kepada pengguna elektrik domestik di seluruh Malaysia.

Sebanyak RM413 juta peruntukan telah diumumkan oleh kerajaan dengan kerjasama TNB sebanyak RM50 juta untuk memberikan diskaun elektrik antara 5 peratus hingga 40 peratus kepada pengguna.
__________________________________________________________________________


Cara Dapatkan Diskaun 40% Bil Elektrik Selama 3 Bulan Bermula Julai

Diskaun bil elektrik ini berkuatkuasa untuk tempoh 3 bulan pertama bermula Julai 2021 ini . Jom lihat panduan untuk dapatkan kadar diskaun sehingga 40%:

Bagi mendapatkan diskaun sebanyak 40% bil elektrik selama 3 bulan, apa yang perlu anda lakukan adalah dengan memastikan penggunaan elektrik rumah anda tidak melebihi 200kWh atau RM43.60 sebulan.

Pengiraan kadar diskaun bil elektrik setiap bulan akan dibuat berdasarkan kadar kWh yang digunakan mengikut kadar berikut:
  • Jika anda guna 200 kWh ke bawah sebulan, anda akan terima diskaun 40%
  • Jika anda guna antara 201 – 300 kWh sebulan, anda akan terima diskaun 15%
  • Jika anda guna antara 301 – 600 kWh sebulan, anda akan terima diskaun 10%
  • Jika anda guna lebih 600 kWh sebulan, anda akan terima diskaun 5%
Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk anda. Jangan lupa untuk share & kongsi artikel ini kepada kawan-kawan & saudara-mara anda. Portal Info Semasa Malaysia berharap agar anda berjimat cermat dalam mengunakan elektrik di rumah.

Post a Comment

0 Comments