Mohon Bantuan Barangan Dapur RM100 Sebulan Selama 3 Bulan

Bantuan Barangan Dapur RM300


Mohon Bantuan Barangan Dapur RM100 Sebulan Selama 3 Bulan

Prihatin Kasih dengan peruntukan yang diluluskan sebanyak RM100 juta adalah salah satu inisiatif pakej PEMERKASA, dengan tujuan meringankan kos sara hidup bagi kelompok miskin bandar. Program bantuan barangan dapur ini diagihkan melalui proses tanpa tunai atau cashless dengan penggunaan MyKad dan akan memberi manfaat sehingga 300,000 isi rumah di bandar-bandar utama di seluruh negara.

Disini pihak kami akan berikan info lanjut kepada anda mengenai maklumat terkini bantuan yang sedia ada ini.
MUKADIMAH PROGRAM BANTUAN RM300 BARANGAN DAPUR (PRIHATIN KASIH)

Program PRIHATIN Kasih merupakan salah satu program yang diwujudkan agar bantuan keperluan asas dapat dihulurkan seperti barangan dapur kepada kelompok miskin bandar, melalui cara pembayaran tanpa tunai @ 'cashless' menerusi MyKad individu.

Senarai barangan keperluan asas yang boleh dibeli melalui inisiatif program ini termasuklah makanan seperti susu bayi, beras, minyak masak, telur, makanan dalam tin dan sebagainya. Barangan-barangan yang dinyatakan diatas boleh dibeli di 300 rantaian pasar raya dan kedai seperti Mydin, Giant, Econsave, The Store, Pacific, Milimewa, 99 Speedmart, Lotus Stores (Tesco) serta kedai-kedai runcit.

JUMLAH BANTUAN BARANGAN DAPUR

Bermula pada 1 Julai 2021 yang lalu, penerima PRIHATIN Kasih akan menerima elaun sebanyak RM100 sebulan selama tiga bulan yang dikreditkan terus ke dalam akaun MyKad.

Melalui elaun ini, mereka berkemampuan untuk membeli barangan asas di kedai-kedai runcit berdekatan dengan kawasan rumah mereka.

Mereka yang layak akan menerima elaun bantuan makanan sebanyak RM100 setiap bulan melalui akaun MyKad mereka untuk tempoh tiga bulan.

Contoh jadual pembayaran:

Julai 2021 - RM100
Ogos 2021 - RM100
September 2021 - RM100

* Jumlah: RM300Sekiranya baki elaun bulanan tidak habis digunakan, anda boleh untuk bawa baki tersebut ke bulan berikutnya dan digunakan bersama-sama dengan elaun bulan berikutnya.

KELAYAKAN BANTUAN RM300 BARANGAN DAPUR

Mereka yang layak akan dikenalpasti melalui data JKM serta sistem e-Kasih yang telah disemak silang dengan data BPR. Sekiranya melepasi syarat, mereka layak untuk terima Bantuan PRIHATIN Kasih ini.

Mereka yang layak akan terima SMS dari MyKasih untuk mengesahkan status mereka sebagai penerima di bawah program beserta tarikh dan masa untuk sesi taklimat orientasi di kedai runcit yang terdekat.

MOHON & SEMAK BANTUAN RM300 BARANGAN DAPUR

Cara semak kelayakan:
  • Layari laman web MyKasih http://www.mykasih.com.my/site/
  • Isi nombor kad pengenalan
  • Masukkan kod Captcha yang dipaparkan
  • Status anda akan dimaklumkan
  • Jika layak, anda akan terima sms dari MyKasih untuk mengesahkan status anda sebagai penerima manfaat program ini.TEMPOH PENGGUNAAN DANA 

Penerima PRIHATIN Kasih boleh menggunakan elaun bantuan makanan di kedai runcit yang mengambil bahagian antara 1 Julai 2021 dan 31 Disember 2021. Dana baki yang belum dibelanjakan untuk bulan tersebut akan dibawa ke bulan berikutnya.

Walau bagaimanapun, sebarang dana baki yang tidak digunakan sepenuhnya pada akhir tempoh program iaitu 31 Disember 2021 akan luput secara automatik dari akaun pemohon.


MAKLUMAT LANJUT


Sumber: MingguanKerja

Post a Comment

1 Comments

  1. Kalau dah syaratnya "Penerima Prihatin Kasih" saja layak menerima Bantuan ini, buat apa tulis besar besar suruh buat permohan. Ingat yang perlu Bantuan ni anjing ke ape? Kalau bukan anjing, buat apa menganjin?

    ReplyDelete