[Terkini] 97 Peratus Mahu Pengeluaran KWSP RM10,000 Diluluskan | Info Lanjut | Semakan Kerjaya

Pengeluaran RM 10,000 KWSP Menyebabkan Rakyat Di Bawah Paras Miskin


RAMAI INDIVIDU AKAN BERSARA DIBAWAH GARIS KEMISKINAN

Menteri Kewangan berkata, pengeluaran KWSP tambahan atau seumpamanya jika dilaksanakan pada masa akan datang boleh menyebabkan ramai individu perlu bersara di bawah Paras Garis Kemiskinan (PGK) sekiranya pengeluaran tersebut dibenarkan.

Beliau berkata sedemikian kerana terdapat kemerosotan yang berlanjutan berkaitan simpanan persaraan ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Menurut beliau, hampir separuh ahli mempunyai simpanan kurang daripada RM 10,000 dan jumlah ini 55 peratus adalah bumiputera.

Beliau turut berpendapatkan sekiranya pengeluaran tambahan dibenarkan, ia akan menyebabkan ramai ahli perlu bersara di bawah PGK dan akan menyebabkan kesan yang besar kepada seluruh Keluarga Malaysia di masa depan terutama jika kegawatan ekonomi.

JAMINAN KERAJAAN

Tengku Zafrul memberi jaminan bahawa kerajaan akan terus peka dengan masalah rakyat dan pelbagai pendekatan diusahakan untuk memliharan kebajikan terutamanya golongan B40 dan M40.

Beliau berkata, dalam Bajet 2022 sebanyak RM 31 bilion dikhususkan untuk subsidi, bantuan dan insentif untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM 8.2 bilion kepada 9.6 juta penerima untuk Bantuan Keluarga Malaysia

97 PERATUS MAHU PENGELUARAN RM 10,000

Dalam kenyataan yang layak, pihak Biro Penyelidikan dan Pembangunan Pemuda UMNO Malaysia telah membuat satu kajian awam mengenai pengeluaran KWSP.

Menurut Azril Siral Yusof Sarit iaitu Pengerusi Sekretariat, kajian tersebut mendapati pencarum berusia 35 sehingga 44 tahun menunjukkan respons tertinggi bersetuju dengan pengeluaran tersebut.

Manakala, dari segi pecahan kaum pulak, sebanyak 18,777 berbangsa Melayu bersetuju dengan cadangan pengeluaran tersebut.

Ia diikuti 10 peratus daripada respondan berbangsa Cina dan India serta lain-lain.

NAJIB TERUS BAWA SUARA RAKYAT

PPIM telah menyerahkan sebuah memorandum untuk pengeluaran wang KWSP RM 10,000 kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib untuk disampaikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri.

Ia berikut kerana Datuk Seri Najib merupakan orang yang sangat menuntut pihak kerajaan untuk pengeluaran wang KWSP.

Jika anda masih ingat, disebabkan Datuk Seri Najib yang sentiasa menuntut pihak kerajaan membenarkan pengeluaran wang KWSP akhirnya i-Sinar dan i-Citra dilaksanakan pada tahun lepas.

Post a Comment

10 Comments

 1. Di mana saya boleh tuntut di dalam kwsp bagi tahu saya

  ReplyDelete
 2. Di mana rm 10.000 akaun 1 di bnk atau kwsp atau tell bagi tahu saya

  ReplyDelete
 3. Saya .nama abdulnajibismail ic 810201125809 0149642535/01123673924

  ReplyDelete
 4. Kalau kamu tak bagi tahu saya habis saya Kali kena Kali kena

  ReplyDelete
 5. Saya nak pindah negara.. Telampau teruk negara Malaysia.. Sya nak keluarkan smua kwsp

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Kerajaan gagal yg bodoh!penyamun ,perompak duit rakyat!kerajaan dan jemaah menteri dajjal laknatullah!!

  ReplyDelete
 8. Kerajaan Malaysia sgt kejam..konon bantuan di sedia kn mana tk de masuk pn duit.kencing kuat2 hangceng kepala kami puiiikkk...to Pak mail and zafrul

  ReplyDelete