Permohonan Rumah PR1MA ~ Pendapatan Bulanan Isi Rumah RM2,500 Layak Mohon!

Permohonan Rumah PR1MA ~ Pendapatan Bulanan Isi Rumah RM2,500 Layak Mohon!


Permohonan Rumah PR1MA ~ Pendapatan Bulanan Isi Rumah RM2,500

Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) adalah bertujuan untuk menawarkan perumahan mampu milik dan berkualiti tinggi untuk golongan yang berpendapatan dalam pertengahan. Bukan itu sahaja, Program Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA) juga berobjektif ini adalah untuk membangunkan kediaman yang selesa dihuni.


Syarat Kelayakan Untuk Memohon

Dibawah merupakan syarat wajib bagi mereka yang ingin memohon Rumah PR1MA:
  • Warganegara Malaysia
  • Berumur sekurang-kurangnya 21 tahun semasa permohonan dibuat
  • Individu atau keluarga (suami isteri) dengan pendapatan isi rumah purata bulanan antara RM2,500 – RM15,000
  • Pemohon atau pasangannya tidak memiliki lebih daripada satu hartanah.

Panduan Untuk Memohon

1. Pendaftaran

Cipta akaun dengan KLIK DI SINI,
*lengkapkan pendaftaran dan terima nombor rujukan PR1MA anda. Nombor rujukan ini akan digunakan untuk komunikasi masa depan dengan PR1MA.

2. Pelancaran Pembangunan Baharu

Pemohon akan dimaklumkan mengenai pelancaran pembangunan PR1MA baru di lokasi pilihan anda. Pelancaran baru juga akan diiklankan di media.

3. Permohonan

Pembangunan yang Baru Dilancarkan – Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan aplikasi PR1MA Homes kerana kemasukan untuk mengundi bukan secara automatik.

Pembangunan Unit Terhad – Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan permohonan PR1MA Homes. Kemudian, silakan berhubung dengan Rakan Jualan yang dilantik untuk memeriksa ketersediaan unit dan pertanyaan lebih lanjut.4. Undian

Proses pengundian terbuka dan telus akan dilakukan untuk pemohon yang telah memenuhi semua syarat. Pengundian hanya bergantung kepada perkembangan yang baru dilancarkan.

5. Pemilihan Unit

Anda akan dijemput untuk sesi Pemilihan Unit untuk memilih unit pilihan anda berdasarkan ketersediaan. Sila sediakan yuran tempahan sebanyak RM500 dalam bentuk draf bank atau cek ke :
  • Perberdanan Prima Malaysia ( Unit kediaman di Semenanjung Malaysia & Sabah)
  • Pr1ma Development Sdn Bhd ( Projek Sarawak)
  • Pr1ma Seremban Sentral Sdn Bhd ( Kediaman Seremban Sentral sahaja)

6. Permohonan Dan Kelulusan Pembiayaan

Siapkan dokumen yang diperlukan dan serahkan permohonan pinjaman ke Institusi Kewangan pilihan anda. Harap maklum mengenai perkara berikut:
  • Pinjaman Bank – Kelulusan dianggarkan dalam masa 1 bulan dari tarikh tempahan.
  • Pinjaman Kerajaan (LPPSA) – Kelulusan dianggarkan dalam masa 2 bulan dari tarikh tempahan.
Sila hubungi Institusi Kewangan pilihan anda untuk maklumat lebih lanjut.

7. Perjanjian Jual Beli

Perjanjian Jual Beli (SPA) akan ditandatangani antara pemaju iaitu PR1MA dan anda sebagai Pembeli.PENYERAHAN KUNCI/MILIKAN KOSONG

Rumah PR1MA akan diberikan kepada anda jika pembangunan, pengeluaran Sijil Penyempurnaan dan Pematuhan (CCC) dan pembayaran tertunggak telah diselesaikan (jika ada).Tahniah, anda kini menjadi pemilik Rumah PR1MA yang bangga! Selamat Datang ke Komuniti PR1MA.

8. Bantuan Pembiayaan

Bagi mereka yang ingin membeli hartanah PR1MA, bantuan pembiayaan juga disediakan melalui institusi-institusi kewangan (bank) dalam negara.

Pakej ini turut termasuk pembiayaan hingga 110% dari harga Jual Beli (SPA) untuk pembeli yang layak. Tiada bayaran pendahuluan yang diperlukan jika anda dapat memperoleh pinjaman maksimum.

Maklumat Lanjut

Segala maklumat terperinci dan senarai projek PR1MA, sila rujuk portal rasmi Rumah Pr1ma

Post a Comment

0 Comments