Jadual Bayaran STR Fasa 4 Mengikut Bank

Jadual Bayaran STR Fasa 4 Mengikut Bank

Jadual Bayaran STR Fasa 4 Mengikut Bank

Kerajaan Perpaduan menitikberatkan pendekatan belas ihsan dalam membela nasib golongan miskin khususnya golongan yang mudah terjejas dan mudah terjejas. Selaras dengan itu, Kerajaan telah memperkenalkan konsep Payung Rahmah sebagai induk kepada inisiatif membantu golongan kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup.

Maka dengan itu, bantuan tunai B40 di bawah Kementerian Kewangan telah dijenamakan semula kepada Rahmah Cash Caruman (STR) dan akan terus ditambah baik.

Ikuti Telegram Bantuan Kerajaan & Info Jawatan Kosong di Malaysia: t.me/infobantuanMy

Penerima Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 4

Untuk makluman, penerima STR Fasa 4 hanya melibatkan isi rumah dan warga emas. Jumlah bayaran yang diterima dikongsikan di bawah

Pendapatan Isi Rumah RM2,500 dan Ke Bawah:

Tarikh Pembayaran Caruman Tunai Rahmah Fasa 4

Pembayaran STR Fasa 4 akan dibayar secara berperingkat pada NOVEMBER 2023

Seperti sebelum ini, bayaran bantuan akan dikreditkan terus ke dalam akaun penerima yang layak

Makala bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank atau status mereka tidak aktif, pembayaran STR akan dibuat secara tunai di kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berhampiran

Semakan Status STR Fasa 4

Semakan status boleh dilakukan di portal rasmi STR https://bantuantunnai.hasil.gov.my/

Apakah itu STR Tambahan RM600 Atau Sumbangan Asas Rahmah (SARA)?

STR Tambahan atau Sumbangan Asas Rahmah (SARA) merupakan inisiatif wang tambahan yang diperkenalkan kerajaan semasa pembentangan Bajet 2023.

Bantuan ini diberikan untuk membantu golongan miskin dalam menghadapi peningkatan kos sara hidup.

Hanya isi rumah di bawah golongan miskin tegar dan tersenarai dalam data e-Kasih, Pejabat Persekutuan atau Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri layak menerima STR Tambahan ini.

Bayaran RM600 akan diberikan dalam tempoh enam bulan (RM100 x 6 Bulan) dalam bentuk bakul makanan dan baucar barangan makanan asas.

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut mengenai semakan status STR Fasa 4, layari laman web STR di https://bantuantunnai.hasil.gov.my/ atau hubungi LHDNM terdekat atau talian hotline BKK LHDNM di 1-800-88-2747

Post a Comment

0 Comments