eMadani RM100 : Claim Sebelum 29 Februari Ini. Bantuan Exclusive 2024 !

Selain daripada Program Sumbangan Tunai Rahmah (STR), Kerajaan turut memperkenalkan Program eMadani RM100 untuk mereka yang layak.

Program ini bertujuan memberikan tawaran kredit bernilai RM100 kepada lebih 10 juta rakyat Malaysia melalui penyedia perkhidmatan e-dompet terpilih, membolehkan mereka membuat pembelian fizikal secara lebih mudah.

Banner Semakan Kerjaya 5
eMadani RM100 : Claim Sebelum 29 Februari Ini. Bantuan Exclusive 2024 ! 5

Disamping itu, penyedia perkhidmatan e-dompet turut menawarkan insentif tambahan seperti baucar, pulangan tunai (cashback), diskaun, mata ganjaran (reward points), dan ‘coins’.

image 6
eMadani RM100 : Claim Sebelum 29 Februari Ini. Bantuan Exclusive 2024 ! 6

Pilihan Pembaca:

Syarat Layak eMadani RM100

Untuk layak menerima kredit eMADANI, pemohon perlu mematuhi beberapa syarat:

 • Warganegara Malaysia
 • Berusia 21 tahun ke atas pada tahun 2023
 • Penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) pada 7 November 2023 ATAU pendapatan tidak melebihi RM100,000 setahun berdasarkan rekod Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) pada 15 Julai 2023.

Pemohon perlu menjalani proses verifikasi identiti secara elektronik ‘Know-Your-Customer’ (eKYC) dengan penyedia perkhidmatan e-dompet sebelum memohon kredit eMADANI.

Manfaat eMadani RM100

Manfaat yang dapat diperolehi daripada penerimaan ini termasuklah :

 1. Peningkatan Akses ke Produk dan Perkhidmatan: Kredit eMADANI membolehkan penerima untuk membuat pembelian fisikal melalui penyedia perkhidmatan e-dompet, membuka peluang akses kepada pelbagai produk dan perkhidmatan.
 2. Insentif Tambahan: Penyedia perkhidmatan e-dompet menyediakan insentif tambahan seperti baucar, pulangan tunai (cashback), diskaun, mata ganjaran (reward points), dan ‘coins’, memberikan nilai tambah kepada pengguna.
 3. Meningkatkan Penggunaan Tanpa Tunai: Program ini memberikan dorongan kepada penggunaan transaksi tanpa tunai, mencipta persekitaran ekonomi yang lebih efisyen dan berdaya saing.
 4. Meringankan Beban Kewangan: Kredit eMADANI membantu meringankan beban kewangan golongan yang memenuhi syarat, memberikan ruang ekstra dalam belanjawan mereka.

Tarikh Penebusan dan Penggunaan eMadani RM100

Permohonan kredit eMADANI hanya dibuka sekali bagi setiap pemohon yang layak, bermula pada 4 Disember 2023 hingga 20 Februari 2024. Kredit yang tidak digunakan akan luput secara automatik pada 29 Februari 2024. Insentif yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan e-dompet bergantung kepada polisi masing-masing.

Cara Claim eMadani RM100

Proses permohonan kredit eMADANI boleh dilakukan melalui penyedia perkhidmatan e-dompet yang terlibat. Berikut langkah-langkahnya:

 1. Muat turun aplikasi e-dompet dari Apple App Store, Google Play Store atau Huawei AppGallery.
 2. Ikuti arahan dalam aplikasi e-dompet.
 3. Penyedia perkhidmatan e-dompet akan melakukan verifikasi identiti secara elektronik.
 4. Masukkan maklumat yang diperlukan dalam aplikasi e-dompet dan hantar.
 5. Anda akan dimaklumkan sekiranya tuntutan berjaya.

Penerima yang layak hanya boleh menuntut kredit eMADANI daripada satu penyedia perkhidmatan e-dompet. Rujuk aplikasi e-dompet masing-masing untuk maklumat lanjut mengenai penebusan kredit eMADANI.